Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

09

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Σεξ στην παραλία – κίνδυνοι: Τι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι
PLUS

Σεξ στην παραλία – κίνδυνοι: Τι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι

Σεξ στην παραλία - κίνδυνοι: Τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που «χτυπάνε» τους επίδοξους εραστές της παραλίας

Ο καύσωνας είναι εδώ και όπως κάθε καλοκαίρι, πολλά ζευγάρια (που δε δουλεύουν) τη βγάζουν στην παραλία. Επειδή όμως το σεξ στην παραλία δεν είναι τόσο αθώο, σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε η εμπειρία σας να είναι ασφαλής. Δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται πάντοτε μία κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων στις γυναίκες που εκτέθηκαν χωρίς προφυλάξεις στα ερωτικά παιχνίδια στην άμμο. Πολλές είναι εκείνες οι γυναίκες που αγνοούν το γεγονός ότι κινδύνους μόλυνσης δεν εγκυμονεί μόνο η ευκαιριακή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και η έκθεση στην άμμο, τη θάλασσα, την πισίνα, αλλά ακόμη και σε μια βρεγμένη πετσέτα.

Τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που «χτυπάνε» τους επίδοξους εραστές της παραλίας

– HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), Χλαμύδια

– Έρπητας των γεννητικών οργάνων

– Σύφιλη, Γονόρροια ή Βλεννόρροια,

– AIDS, Ηπατίτιδες

Για να τα αποφύγετε, συνίσταται η χρήση προφυλακτικού το οποίο προσφέρει μία καλή ασπίδα προστασίας για την αποφυγή τέτοιων λοιμώξεων χωρίς όμως να προστατεύει στο 100%. Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων αυτών μπορεί να είναι παροδικές αλλά κάποιες φορές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην μελλοντική γονιμότητα και ακόμα και στην ίδια την ζωή. Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που παρουσιάζει έξαρση τους θερινούς μήνες είναι οι ανεπιθύμητες κυήσεις. Γι’ αυτό, συνιστάται να μην βασίζεστε μόνο στο προφυλακτικό (που έχει ένα ποσοστό 10-15% αποτυχίας στην αντισύλληψη), αλλά θα πρέπει να το συνδυάζετε με αντισυλληπτικό χάπι, μετά απο συνεννόηση με τον γυναικολόγο (το χάπι έχει ποσοστό αποτυχίας μόνο 0,3% στον ένα χρόνο χρήσης). Πολλές είναι βέβαια και οι λοιμώξεις που καραδοκούν στην άμμο και τη θάλασσα με επικρατέστερες την κολπίτιδα και την ουρολοίμωξη.

Κολπίτιδα: Η συχνότερη αιτία οι μύκητες της άμμου και του νερού

Συμπτώματα

αυξημένα κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο).
Πρόληψη: απλά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται είναι: η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό (αμέσως μετά το μπάνιο), η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην περιοχή καθώς και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο.

Ουρολοιμώξεις

Παράγοντας, που ευνοεί την εμφάνιση μίας ουρολοίμωξης το καλοκαίρι, είναι η αυξημένη εφίδρωση που οδηγεί σε αφυδάτωση και συνεπώς σε μειωμένη αποβολή ούρων. Έτσι, τα ούρα λιμνάζουν για πολύ ώρα μέσα στην ουροδόχο κύστη και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό κυρίως με την μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ’ επέκταση και την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Ο ρόλος της σωστής τήρησης των κανόνων υγιεινής είναι ίδιος με αυτόν στις κολπίτιδες.

Συμπτώματα

Η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται με ενόχληση ή και πόνο στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνο στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού.

Πρόληψη

Για την πρόληψη μίας ουρολοίμωξης καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε να αυξάνουμε την αποβολή των ούρων από την κύστη και να τηρούνται οι κανόνες τοπικής υγιεινής (τακτικό άλλαγμα μαγιό και εσωρούχων και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά την θάλασσα). Όταν υποψιαζόμαστε την παρουσία μίας ουρολοίμωξης, η βασικότερη εξέταση είναι η γενική και η καλλιέργεια ούρων η οποία θα αποκαλύψει ποιο είναι το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί το καταλληλότερο αντιβιοτικό.

Γενικά πάντως, η καλύτερη προστασία για μια γυναίκα είναι να ενημερωθεί από τον γυναικολόγο της για όλους αυτούς τους κινδύνους ώστε να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένη όταν θα φτάσει στην παραλία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις