Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

22

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Συρία πόλεμος: Υπέγραψε το διάταγμα ο Τραμπ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Συρία πόλεμος: Υπέγραψε το διάταγμα ο Τραμπ

Συρία πόλεμος: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε χθες Δευτέρα στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Συρία πόλεμος: Η επαμφοτερίζουσα πολιτική των ΗΠΑ ή μάλλον του Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά στην τουρκική εισβολή στη Συρία, συνεχίζεται. Αλλάζοντας… άνεμο χθες Δευτέρα (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε ώρα Ελλάδας) η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας. Το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτή τη φορά αξίωσε η Άγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Το διάταγμα υπεγράφη κατά τρόπο εσπευσμένο, γεγονός που δείχνει το άγχος κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του Τραμπ εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχοποιούν τα υπουργεία και προσωπικά τους υπουργούς Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας σε  δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής. Το διάταγμα προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους τρεις Τούρκους υπουργούς.

Συρία πόλεμος: Δυνητική επέκταση του διατάγματος

Παράλληλα, δυνητικά το διάταγμα μπορεί να επεκταθεί, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία, αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.

Άμεσος τερματισμός της εισβολής

«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ίδια ανακοίνωση

Το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο νωρίτερα ότι οι κυρώσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση του Τραμπ δεν είναι «επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις